Význam farieb trochu inak

09.02.2019 14:49

Význam barev trochu jinak

 

O barvách se dá uvažovat z mnoha různých perspektiv. Jednu z nich jsem vám představila tady.
Dnes se s vámi chci podělit o trochu jiný úhel pohledu.

Samotnou by mě asi nenapadlo o barvách takto uvažovat. Informaci, kterou předám, přišla sama, v okamžik, kdy bych to nečekala, téma, kterým jsem se vůbec nezabývala. Asi to tak má být.

Berte můj příspěvek prosím pouze jako mou zpověď, můj úhel pohledu, není to žádná teorie někde z internetu, z knih, či z jiných běžných zdrojů. Informace přišla jak jsem již uvedla "sama", a tak si zaslouží samostatný článek.

 

Barvy mají velmi velký význam. Jsou všude kolem nás a my jsme si zvykli o nich nijak neuvažovat, bereme je jako běžnou součást našeho života, aniž bychom zkoumali, jaký hlubší smysl v sobě ukrývají. Některé nás vzpruží, jiné uklidní, naladí, ochladí, zahřejí...

Jak už z mých článků víte - nabízím nestandartní úhel pohledu. Barvy vnímáme povrchově. Vybíráme si oblečení podle toho, na jakou barvu máme zrovna náladu, možná taky podle toho, co nám náš šatník nabízí. Barvy v podstatě volíme neustále - ať už zařizujeme byt, sázíme zeleninu, oblékáme se, nakupujeme. Děláme to ve velké většině případů podvědomě a automaticky. Nezamýšlíme se nad tím, PROČ nás napadla právě tato barva. Proč nás přitahuje ta daná barva zrovna v to dané období.

 

Myslím, že každé jsme si zažili období, kdy nás přitahovala silně jedna barva, která se postupně přetransformovala v jinou, případně ve skupinu barev. Někdo má černé období v pubertě, s jiným se to táhne po část života.

Dnes se zaměřím i na ty barvy, které nás nepřitahují. Zkuste se zamyslet, kterou barvu nemáte rádi. Určitě nějakou najdete. Jaká je ta "vaše" barva, ta kterou nemusíte, ta které se vyhýbáte?
Zkoušeli jste hledat proč?

 

 

Každá barva je informace. Každá barva má i energii. Naše tělo má barvy, jak tělo fyzické, tak i energetické. Máme několik těl a každé vibruje na jiné barvě, na jiné úrovni. Každé z našich těl se soustředí na "jinou práci", tudíž potřebuje i jinou frekvenci a tu má právě díky dané barvě. Možná vám budou bližší čakry - naše energetická centra.
 

Barva, které se vyhýbáme, může být barvou čakry (energetického těla), kde se nachází nějaký problém. Třeba oranžová. Někdo by řekl, že je to barva agresivní. Je to barva druhé čakry. Člověk, který nesnese ve svém okolí oranžovou nebo má blok k určité skupině oranžových věcí, neřeší určitou část své bytosti. Řešením není oranžové se vyhýbat, náprava nastane přijetím. Čemu se bráníme? Co nechceme přijmout? Situaci? Osobu? Sami sebe?

Když se zdráhám zabývat nějakým svým problémem, pak se to projeví. Variant a kombinací je mnoho. Barvy samy nás vedou. Stačí začít vnímat své tělo, své pocity a vypozorovat, proč se té dané barvě vyhýbáme.

Žádná barva není špatná sama o sobě. Každá barva je v přírodě zastoupena a má tam své místo. Pokud některou z barev nesneseme, pak je problém v nás. Někde v nás je blok, který nás nepustí dál. A tak se barvě vyhýbáme. Dokud nedozrajeme do bodu, že daný problém začneme řešit. Po čase si tak můžeme všimnout, že už nám ta barva, co nám před časem tak vadila, vlastně už ani nevadí. Můžeme ji dokonce začít mít rádi.
 

Barvy nám mohou i pomáhat. Pokud si nejsme dostatečně jistí, někde máme nedostatek, začneme se danou barvou obklopovat. Dodáváme si sílu. Třeba žlutá - barva sebedůvěry, sebevědomí, vědomí své hodnoty. Člověk, který si chce dodat sebedůvěru může vyhledávat hodně žluté barvy. Jak v oblečení, tak v interiéru.

Když se nad každou barvou zamyslím, co mi dává, jaký pocit z ní mám, mohu se v sobě lépe orientovat. Mohu se líp zaměřit na to, co bych ráda změnila. Barvy mohu vnímat jako pomocníky. Ty, které si volím, mi dodávají sílu v dané oblasti a ty, kterým se vyhýbám, mi napovídají, kterým směrem bych se měla vydat.

A jak to vnímáte vy?

Krásný čas všem, s láskou

zdroj: Jolana, www:nova cesta.com

Späť